Catalunya és terra d’esportistes, de persones que de l’esforç i la il•lusió en fan una bandera i saben mantenir-la al lloc més alt de l’elit mundial de l’especialitat. Parlem ara de ciclisme, de la Volta Ciclista a Catalunya que aquest any compleix cent anys. Va ser el 6 de gener del 1911 quan 34 amants de la bicicleta iniciaven des de la Plaça de Sarrià la primera de les tres úniques etapes d’aquella Volta, organitzada pel Club Deportivo Barcelona.
Eren temps de canvis, d’un segle que s’iniciava amb un gran dinamisme industrial, una època en que es publicava a Paris el Manifest Futurista de Filippo Marinetti que va trasbalsar les idees de la inquieta societat europea. Anys en que s’inaugurava a Barcelona el Real Club Nàutic i per primera vegada un avió creuava el cel de Catalunya. Per tot arreu hi havia novetats, es respirava optimisme, afany de descobrir coses, d’aconseguir noves metes. En aquest context convuls i dinàmic, la Volta a Catalunya va venir a ser l’expressió d’un pronunciament inequívoc de catalanitat i modernitat.
La primera guerra mundial va fer que la Volta es suspengués fins el 1920, i el 1922 se’n va fer càrrec la Unió Esportiva de Sants, que la va anar organitzant amb la interrupció dels anys 1937 i 1938 per la guerra civil. El 1939, decorades les pancartes amb símbols i llegendes franquistes, es reprenia la competició fins avui, en que a l’edició del centenari hi participen 24 equips i 192 corredors.
El prestigi internacional de la Volta fa que sigui considerada la tercera competició més important del món i la tercera més antiga, després del Tour de França i del Giro d’Itàlia. L’any 1970 es va obrir a l’Alguer, Andorra i Menorca, i es varen fer espectaculars etapes per la Rambla de Barcelona. Noms mítics han omplert pàgines de glòria en aquesta prova ciclista, des del llegendari Mariano Cañardo, guanyador en set edicions, o Miquel Poblet, vencedor en 33 etapes, fins Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Luis Ocaña, Felice Gimondi, Domingo Perurena, Freddy Maertens, Marino Lejarreta, Miguel Indurain, Joseba Beloki, Roberto Heras, Joaquim Rodriguez i altres, que han donat tots ells prestigi a aquesta competició de primer nivell internacional.
La implicació de Santa Eulàlia de Ronçana en la Volta Ciclista a Catalunya no es redueix només a ser un dels llocs on hi transcorre algunes vegades, sinó que tenim l’orgull i la satisfacció de que un esportista il•lustre del nostre poble com va ser el tristament desaparegut Pere Vilardebó hi va córrer en diverses ocasions.
El Pere, que va tenir tot el suport de l’alcalde de l’època en Francesc Brustenga que estava molt vinculat a la Federació de Ciclisme, va començar amb l’equip Esport Ciclista Barcelona, amb qui va quedar campió amateur d’Espanya. Després es va incorporar a l’equip Teka, i posteriorment al Kas. Amb aquests equips va participar en vàries Voltes a Catalunya, a la Vuelta a España, al Tour i al Giro. La seva prematura mort va commocionar tot el poble i el món de la bicicleta, on era molt estimat. A ell li hagués agradat celebrar enguany els cent anys de la Volta, però no haurà estat possible. A Santa Eulàlia li queda el seu record i les seves victòries, i el deute d’un reconeixement pòstum pel que va aconseguir i el que va representar.
Article publicat a la Revista Ronçana
Enviat per : Joaquim Brustenga i Etxauri
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario